top of page

Bőrtípusok


Gyakran halljuk azt a kifejezést, hogy bőrtípusunknak megfelelő krémeket használjunk. De vajon ismerjük a saját bőrünket? Tudjuk milyen termékeket válasszunk? Ehhez nyújtok most egy kis segítséget Neked.

Normál bőr

Ha normál bőrrel rendelkezel, akkor nagyon szerencsés vagy, ugyanis ez a legritkább bőrtípus. Jellemzője, hogy a bőr üde, tompa fényű, bársonyos tapintású és rugalmas. A zsír- és víztartalma optimális - nincs szárazabb vagy szírosabb terület az arcon.

Kezelése: A cél az, hogy ez az állapotot minél tovább meg tudd tartani Ennek érdekében az arctisztítást kezd arclemosó tejjel, ezután következik a tonizálás: használj alkoholmentes tonikot, ami nem szárítja ki a bőrödet. Hidratáláshoz könnyű, nem zsíros nappali krémet válassz.

Zsírhiányos bőr

A szírhiányos bőr általában matt fényű, de üde. Kissé érdes tapintású, mitesszerek csak elvétve találhatóak rajta. A bőrfelszínen egy pici hámlást érzékelhetsz. Gyakran az időjárás szélsőségeire vagy akár stressz hatására kipirosodhat, viszkethet.

Itt a cél az, hogy visszapótold a bőrödből hiányzó zsíranyagokat, és megszüntesd az esetleges gyulladást. Minden nap tisztítsd le növényi olaj-, és zsírtartalmú arctejjel a bőrödet, ez eltávolítja a mindennapi szennyeződést és a sminket. Ezután tonizálj - használj alkoholmentes változatot. Végül következik a hidratálás - válassz tápláló, zsírpótló A-, E-, és F-vitamint tartalmazó, vagy jojoba és búzacsíra olajjal gazdagított krémeket.

Vízhiányos bőr

Színe fakó, sápadt, gyakran húzódik. Ezt okozhatja a kevés folyadék- és vitaminbevitel, túlzott napozás, dohányzás is. A bőr rugalmassága lecsökken, sajnos korán ráncosodik.

A cél az, hogy minél több nedvességet juttassunk a bőrbe, kívül-belül egyaránt. Egyél minél több lédús és rotos gyümölcsöt, igyál legalább 1,5-2 liter tiszta vizet naponta.

Hidratáló arctejjel tisztísd meg a bőrödet reggel és este, illetve csak alkoholmentes tonikot használj. Olyan arckrémet válassz, ami nedvességmegkötő hatóanyagokat tartalmaz.

Zsíros bőr

Fakó színű, sárgásan olajosan csillogó, akár az arc egész területén találhatunk mitesszereket.

Olyan arclemosót válassz, ami tisztít és frissít is egyben: leoldja a zsírt de nem szárítja ki túlságosan bőrödet. Emellett nagyon fontos a zsíros bőr radírozása, hogy eltávolítsuk az elszarusodott legfelső hámréteget. Hetente egyszer használj bőrradírt, melynek köszönhetően a faggyú nem tömíti el a pórusokat, jobban tud levegőzni a bőröd. Összehúzó tonikot érdemes választani, ami segít, hogy a tág pórusok kisebbek legyenek. Nagyon fontos a hidratálás, könnyű lágy, nem zsíros krémeket hazsnálj, melyek nem nehezítik el a bőrt.

Kombinált bőr

Ez az egyik leggyakoribb bőrtípus. Egyszerre kettő, vagy akár több bőrtípus is keveredik az arcon. Általában az áll, orr és homlok vonalában a bőr zsírosabb, míg az orcákon inkább szárazabb.

Kezelése is kombinált: az adott részen az adott bőrtípusnak megfelelően kell kezelni. Olyan arclemosót válassz, ami kifejezetten kombinált bőrre való. Mindenképpen alkoholmentes tonikot használj. Következik a hidratálás: gazdagon tápláló hidratáló krémmel kenegesd át, amely kiegyenlíti a zsíros és száraz részek okozta kombinált bőrt. Ha nem vagy biztos a megfelelő bőrápolást illetően, kérd szakember segítséget!

bottom of page